Meteen naar de inhoud

Studiedag 2023

Afgelopen zaterdag, 21 oktober, verzamelden we weer in UZ Leuven voor onze studiedag in samenwerking met Prof. Ann Swillen. 
En ook dit jaar vonden we weer enkele fijne sprekers bereid om te komen vertellen over een topic uit hun eigen vakgebied.

Zo gaf Prof. Ann Swillen een update rond de “genetic puzzle” en de digitalisering ervan. Zij en haar team dingen mee voor een projectsponsoring van de KULeuven via een C3 projectaanvraag. In januari weten ze of het goedgekeurd wordt en of ze zich met een team volledig kunnen toeleggen op de digitalisering en de platformontwikkeling van de “genetic puzzel”.

Haar volgende topic draaide rond “stressgevoeligheid en hoe ermee omgaan”, waarin enkele praktische tips naar boven kwamen om het stressniveau om laag te halen zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en het inbouwen van duidelijke rustpunten. En de tips zijn bruikbaar voor iedereen.

Prof. Decallonne, endocrinoloog aan UZ Leuven, hield een interessante lezing over “22q11 en hormonen” en focuste zich op drie grote thema’s: bijschildklierproblemen, schildklierproblemen en obesitas. Want mensen met 22q11 hebben in vergelijking met de doorsnee bevolking procentueel gezien een hoger risico om deze aandoeningen te ontwikkelen en vooral dan problemen met de bijschildklier. Het is daarom belangrijk dat er meer bewustwording komt bij huisartsen en endocrinologen om op de juiste manier te handelen.

“22q11, mondgezondheid: aandachtspunten en praktische tips”. We merkten dat door de jaren heen er wel wat vragen kwamen omtrent tanden en het gebit en vonden Prof. Declerck bereid om hierover meer uitleg te komen geven. Ook hier hebben mensen met 22q11 een hoger risico op cariës door de unieke samenstelling van speeksel en de aanwezigheid van bacteriën en mogelijke afwijkingen in het tandglazuur. We kregen praktische tips om het gebit in goede conditie te houden en cariës tot het minimum te beperken.

Het laatste topic van de dag draaide rond brussen door Marijke Vermeulen en Leen Jochems van thuisbegeleidingsdienst Kadodder. Over de moeilijkheden waartegen brussen aanlopen, maar ook de sterktes die het hebben van een broer of zus met een beperking met zich meebrengen.

Kon je er niet bij zijn of wil je de presentaties nog eens doornemen: we zullen ze beschikbaar maken van zodra we ze ontvangen hebben van de sprekers.

Verder konden we met gepaste trots ook die dag, een cheque ter waarde van €5000 uitreiken aan Prof. Ann Swillen als bijdrage voor onderzoek of praktische ondersteuning van onze leden; zoals bijvoorbeeld brochures voor de schoolopstart ingedeeld per leeftijdscategorie.

DOWNLOADS

Deel dit bericht op sociale media!